Telefonsamtale


Foto: Wikimedia Commons

Velgere i Ap, H, MDG og KrF vil ha mer vindkraft på land

Av Tron Lande Andersen 26. april 2024

Fornybar Norge har fått undersøkt hva velgerne i de politiske partiene mener om vindkraft på land. Spørsmålet som ble stilt var om Norge bør øke vindkraften på land. Et flertall av velgerne i V (57%), Ap (56%), MDG (53%) og H (52%) svarte ja, mens fler enn halvparten av velgerne i Frp (56%), Sp (53%) og R (59%) sier nei. Hos SV ere det omtrent like mange i hver gruppe, 43 % nei og 40% ja. Fri Fagbevegelse har beskrevet undersøkelsen nærmere.

Resultatene av undersøkelsen samsvarer ganske bra med programmene til de politiske partiene, selv om "ja-partiene" Ap, H, V og KrF har formulert sitt ja på en litt forsiktig måte.

Administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga, mener det er betryggende å se at velgerne til Ap og H "tar ansvar" i en periode "hvor Norge styrer mot et kraftig redusert kraftoverskudd". Stortingsrepresentant for Ap, Mani Hussaini, mener det var riktig å gi kommunene vetorett i spørsmål om vindkraft på land, og tror en slik folkelig forankring er viktig for å øke oppslutningen om utbygging.

Undersøkelsen gir et bilde på nasjonalt nivå. Behandlingen av vindkraft i den enkelte kommune kan imidlertid bryte fullstendig med dette. F.eks har "ja-partiene" i flere kommuner, bl.a. Sørfold og Indre Østfold, bidratt til enstemmige vedtak om å si nei til vindkraft.